luni, 27 decembrie 2010

Istoricul rasei


          În mod sigur, această rasă nu provine din insula Malta. Ar putea fi vorba despre oraşul Melita din Sicilia(care într-o vreme chiar „exporta” astfel de câini), sau despre insula Meleda din  Marea Adriatică; dar, după toate probabilităţile, este mai degrabă vorba despre adaptarea termenului semitic malat, care însemnă „refugiu” sau „port”. Un prim lucru este sigur în trecutul Maltezilor: în Antichitate erau deja de găsit în multe din porturile Mediteranei, fiind ajutoare de nădejde în vânarea şobolanilor care mişunau prin depozite sau pe vasele comerciale.
          Pentru peste 28 de secole, Maltese-ul a fost reprezentat in picturi, ceramica si literatura. Acest caine a fost imortalizat in monumentele grecesti si se crede ca era un caine al regalitatii si nobilimii. A fost din totdeauna un companion al omului si un caine de casa iubit. Descendentii Maltese-ului au urmarit in decursul istoriei spanielii, nu terierrii cum poate ati crezut. Roba sa alba, matasoasa si lunga atarna pana la pamant facand ca rasa sa devina un caine de companie foarte apreciat de doamnele din randul nobilimii in jurul anilor 1800. Datorita dimensiunilor lor reduse, acesti caini erau, in mod caracteristic, purtati pe mansoanele doamnelor si cu capul la pieptul acestora. In 1877, Maltese-ul a aparut pentru prima data la expozitia canina de la Westminster. In acel timp, rasa purta denumirea de cainele-leu maltez. In 1879, rasa si-a facut din nou aparitia la Westminster, de aceasta data sub denumirea de Maltese Skye Terrier, desi nu este un caine terrier. In cele din urma, rasa a fost acceptata in grupa raselor de companie a American Kennel Club ca si Maltese in 1888.
          Cateii din rasa Bichon Maltez sunt unii din cei mai vechi caini inregistrati in istorie. Aristotel il numea “ favoritul doamnelor “ . Autorii antici remarcau deseori frumusetea rasei, grecii erau atat de indragostiti de aceasta rasa incat au construit chiar monumente funerare pentru ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu